Beer battle - 31 oktober 2012 om 19u45

Na onze glansrijke overwinning bij HOP nodigen wij nu hen uit om in de Vauban in het zand te bijten.

Zij kiezen nu 3 biertypes en proberen zo revanche te nemen. Uit de 3 biertypes kiezen beide partijen bieren die geheim blijven voor elkaar en voor de proevers. Terug worden de bieren “zij aan zij” in bierproefglaasjes aan de aanwezige bierproevers geserveerd.

De aanwezige bierproevers zijn dan ook meteen de jury die het beste bier per biertype/genre aanwijzen, hiervoor hebben we jullie massaal nodig zodat we op gepast wijze onze overwinning kunnen vieren. Na elk geproefd biertype wordt niet alleen de score maar ook de bieren bekend gemaakt.

Tot dan, in de Vauban!Kroegentocht - 26 september

affiche kroegentocht 2012

We trappen het 'bierseizoen' op gang met een degustatie-kroegentocht; een 5-tal lokale cafés verwelkomen ons met een speciaal biertje!

Afspraak om 20u stipt aan Kaffee Bazaar (Elverdingsestraat 77, Ieper) en we eindigen in onze vertrouwde bierkroeg De Vauban!Degusteer gezellig met ons mee!

Zomerbarbecue

affiche bbq 2012

Beste bierliefhebber

Voila, de zomer zit er al weer bijna op, hopelijk zijn jullie niet uitgedroogd na de afgelopen dagen, ik denk echter dat iedereen zichzelf genoeg gehydrateerd zal hebben. Het is hoog tijd dus om jullie uit te nodigen op onze jaarlijkse barbecue. Deze gaat niet door zoals gewoonlijk de laatste woensdag van de maand (‘De Vauban’ is nog in verlof) maar wel een weekje later, nl op 5 september.

Ik zou iedereen aanraden tijdig in te schrijven want vorig jaar waren we uitverkocht, de plaatsen zijn beperkt! De formule blijft ongewijzigd als vorig jaar, dus zal het in ieder geval de moeite zijn, voor elk 4 stukken vlees, 13 soorten groenten, warme en koude sauzen, aardappelen, brood, enkele speciale biertjes, ... Kostprijs: € 15

Tot één dezer.

We verwachten jullie op zaterdag en zondag vanaf 11.00 uur.Dolle dagen

Beste

Dit weekend belooft weer een druk weekend te worden in Ieper, het zijn namelijk de Dolle Dagen. Het ideale moment om de mensen de kans te geven om wat meer over onze bieren en het brouwen ervan te weten te komen, en natuurlijk onze ook onze kas wat te spijzen. Dit doen we door zaterdag en zondag een brouwdemonstratie te organiseren en naast deze demonstratie zullen we ook een bierterras inrichten waar enkele lekkere bieren kunnen geproefd worden.

We verwachten jullie op zaterdag en zondag vanaf 11.00 uur.

Tot dan!
Brouwerij Lefèbvre op bezoek

Beste bierliefhebber,

Volgende week woensdag is het terug zover, we spreken terug af in de Vauban want we hebben alweer een brouwerij op bezoek.

Sinds 1876 spreidt brouwerij Lefèbvre haar vaardigheden op het gebied van de productie van de beste bieren ten toon. Tijdens de avond leert u de geschiedenis van de brouwerij, maakt u kennis met het rijke aanbod (Abdijbier, bier met vruchtensmaak, wit bier, speciaal bier enz.), legt men u uit hoe bier goed bewaard en geserveerd wordt en leert u de basisprincipes van de wijze waarop men het brouwt.

Dus afspraak op 27 April om 19.45 uur in de Vauban zodat we mooi op tijd kunnen beginnen.

Tot dan!

Blinde pilsproeverij

Beste Bierproevers,

Het is bijna 2 jaar geleden dat we onze eerste activiteit organiseerden, een pilsdegustatie, blind wel te verstaan. Toen deden we dit om aan te tonen hoe complex het kan zijn om bieren te proeven en te herkennen. Nu is het tijd om dit nog eens over te doen en kijken waar we geëvolueerd zijn. Ook diegenen die er niet bijwaren op de eerste activiteit zijn zeker welkom, samen verkiezen we dan de pils die het best in onze smaak valt. Afspraak op 30/03 om 19.45 uur in de vauban te ieper. Tot dan!

Mvg

Uw bestuurBrouwerij De Ranke

Beste Bierliefhebbers,

Het is alweer een tijdje geleden dat we nog eens een brouwer uitnodigden in ‘De Vauban’, daarom presenteren we u: Brouwerij De Ranke (www.deranke.be). Stuk voor stuk zullen we bieren ‘met karakter’ proeven, stevig gehopt en bijgevolg aan de bittere kant. Verwacht dus geen zoete of fruitige proevertjes.

Afspraak dus op 23/02/2011 om 19:45 uur in de vauban, dan kunnen we mooi op tijd beginnen.

Dan nog een praktische mededeling: onze computer heeft het vorig weekend fataal begeven en daarbij zijn veel gegevens van clubleden verloren geraakt. Sommigen onder jullie zullen dus geen mail meer krijgen. Indien je mensen hoort die niets gekregen hebben mogen ze gerust een mailtje sturen naar info@debierordevanvauban.be.

Mvg

Uw bestuur

Nieuwjaarsreceptie

Beste biervrienden,

Januari is traditioneel de receptie-maand van het jaar, en als Bierorde zouden we dan ook niet anders durven dan deze traditie in ere te houden als 1e activiteit van het nieuwe jaar!

Onze ‘bierreceptie’ gaat dit jaar door op woensdag 26 januari 2011 in De Vauban; we beginnen eraan vanaf 20u en zullen u met plezier verwennen met wat uitmuntende bierhapjes en natuurlijk het nodige originele en lekkere gerstennat.

Wij vragen om ons ten laatste op zondag 23 januari op de hoogte te brengen van uw aanwezigheid.

De kostprijs van de receptie wordt op een zeer economische € 8 gehouden! (te betalen de avond zelf).

Wij hopen u de 26e te verwelkomen de, tot dan en… santé!

 

Kerstdegustatie

Iedereen welkom op onze kerstdegustatie!

Door op onze affiche te klikken, vindt u meer info.


Trappisten-karbonadenfestijn

Op 4 december is er ons trappisten-karbonadenfestijn.

Klik op de affiche voor meer info.Bierdegustatie woensdag

Beste bierliefhebbers,
we hadden eerder aangekondigd om volgende woensdag een brouwerijbezoek te organsieren, maar door praktische redenen moeten we deze helaas uitstellen naar een latere datum.Niet getreurd, we zullen er toch voor zorgen dat we op woensdagavond 27 oktober enkele bieren gaan degusteren in de Vauban.

Dus afspraak om 19.50 in de Vauban zodat we om 20.00 uur stipt kunnen beginnen aan de degustatie. Tot woensdag!!!  

Bierfestival Bissegem en avondje bier met chocolade

Beste bierproevers,

September belooft alvast een drukke maand te worden. Vorige zondag waren we alvast met een tiental leden op het bierfestival van Brugge waar menig lekkere biertjes werden geproefd. 

Voor diegene die er niet bij waren, niet getreurd: zaterdag 25 september gaan we naar het bierfestival van Bissegem. We stellen voor om de trein te nemen zodat iedereen weer veilig thuis geraakt. Na amper 25 minuten op de trein kunnen we vlak voor het bierfestival uitstappen. Afspraak om 13u30 aan het Iepers station.

Uiteraard volgt er woensdag 29 september naar goeie gewoonte samenkomst in de Vauban voor een proeverij. Het belooft een speciale avond te worden: we zullen nagaan wat er terecht komt van de combinatie van bier en chocolade. Het betreft origine chocolade, met andere woorden chocolade die uit één enkel land of regio komt, elk met een specifieke smaak. Wij zorgen voor de chocolade en het bier en samen zullen we deze degusteren. Als klap op de vuurpijl zullen we die avond ook ons eigen gebrouwen bier 'Snokke' proeven.

Hopelijk valt dit alles in de smaak.
Tot één dezer.

Gastspreker zusterclub HOP

Beste bierliefhebber,

de congés zitten er voor de meesten wel op, maar het heeft zo ook zijn voordeel: de vergaderingen van de bierorde beginnen weer.

Volgende week woensdag 25 augustus spreken we terug af in de vauban om er samen weer bier te proeven. We hebben namelijk een gastspreker op bezoek: Lode van Biervliet, dit is de oprichter en tevens voorzitter van één van onze zusterclubs: HOP. Hij geeft al jarenlang voordrachten over bier en wil ons laten meeprofiteren van zijn kennis en ervaring.

Dus afspraak om 19.45 uur om EXACT om 20:00 uur te beginnen.

Tot dan!

Westmalle degustatie

Beste bierproevers

We kunnen terugblikken op een geslaagd weekend, niet alleen zat ons terras overvol met mensen die aan het degusteren waren, maar ook hebben we zelf een bier kunnen brouwen naar uniek recept. Binnen een week of 3 gaan we dit bier bottelen en zullen we dit dan in het najaar kunnen degusteren. Dank ook aan alle leden aanwezig, degenen die er niet bij waren hebben zoals steeds ongelijk maar ook zij kunnen nog even de sfeer opsnuiven want alles werd in dit krantenartikel vastgelegd.

Volgende woensdag 23 juni organiseren we een degustatieavond rond Westmalle. Het nodige bier werd voorzien en een gastspreker werd uitgenodigd om ons te begeleiden tijdens het degusteren. Om 8 uur stipt beginnen we eraan, dus afspraak in de Vauban.

Let wel: Uitzonderlijk niet de laatste woensdag van de maand maar de voorlaatse!

Hopelijk tot dan

Dolle dagen!

Het weekend van 19-20 juni zullen we aanwezig zijn op de dolle dagen te Ieper.

Klik op onze affiche voor alle uitleg.

 

 

Trappisten in mei

Beste bierliefhebber

Volgende woensdag komen er 2 gastsprekers om ons wat meer uitleg te geven over trappisten. Dit zal vanzelfsprekend gepaard gaan met een degusatie van enkele trappisten.

Dus woensdag 26 mei zijn we u verwachtende om 20.00 uur in de Vauban.

Hopelijk tot dan!

 

Brouwerij op bezoek: Vansteenberge

Beste bierliefhebber,

Nadat we vorige maand een degustatie deden over Watouse bieren met professionele uitleg van brouwerijen Van Eecke en St. Bernardus met maar liefst 12 verschillende bieren, hebben we deze maand terug een brouwerij op bezoek.

Op 31 maart verwelkomen we brouwerij Vansteenberge (www.vansteenberge.com), zoals gewoonlijk voorzien we weer enkele lekkere bieren die we zullen proeven met begeleiding van iemand uit de brouwerij zelf.

Dus, afspraak op 31 maart 2010 om 20:00 uur stipt in de Vauban (Lange Torhoutstraat; Ieper). Leden € 5; niet leden € 7,5.

Tot dan!

 

Januari 2010

Toen in de zomer van 2009 tussen de welbekende ‘pot en pint’ het idee begon te rijpen om een bierclub op te richten in Ieper, werd het hier en daar op hoongelach onthaald in de trent van ‘…een zuipclub ja…’, ‘…pinten drinken…’ enz… Wat ons echt ertoe dreef, namelijk het echt leren kennen van bieren, de hele cultuur errond, het bierproeven, een zicht krijgen op hoe bier gebrouwen wordt,…klonk niet geloofwaardig. Maar zie, na 4 activiteiten, een ledenaantal van boven de 30 personen en een aansluiting bij Zythos, het overkoepelende nationale orgaan, klinken de commentaren toch heel wat anders.
Beetje bij beetje worden we meer en meer ondergedompeld in de biercultuur, en dat is ons doel! We hopen dat De Bierorde van Vauban zich kan ontwikkelen tot een echte bier-vereniging, waar mensen zich interesseren voor het ganse verhaal achter een bier…

De naam hoeft voor de Ieperling eigenlijk geen uitleg, voor anderen is het van belang te weten dat Vauban de bouwmeester was die de Ieperse vestingen heeft ontworpen; daarnaast is de club ontstaan in café De Vauban, die tegen de vestingen gelegen is. Logischer kan een naam niet zijn…

Ondertussen heeft de laatste woensdag van elke maand voor heel wat mensen een andere invulling gekregen, nl de activiteit van De Bierorde! Een nieuwe wereld is voor ons opengegaan, en we zijn uitermate tevreden dat we met zovele anderen deze nieuwe cultuur mogen ontdekken! Santé !